Duurzaamheid bij Lente Kabinet

In de komende jaren willen wij een groter onderdeel worden van de transitie naar een inclusievere, creatievere, en groenere wereld. Wij geloven namelijk dat festivals perfecte broedplaatsen zijn voor alternatieve manieren van doen of denken die later breder in de maatschappij kunnen dienen. Wij richten ons niet alleen op het verminderen van onze CO2-voetafdruk door veranderingen in vervoer en materiaalgebruik, maar proberen ook om ons netwerk en onze bezoekers te inspireren van de verandering die we hopen te bereiken.

Twiske voor altijd

Het Twiske is een mooie en bijzondere locatie, en wij zetten ons graag in om de prachtige natuur te behouden of beter nog: te verbeteren. We werken al een aantal jaar samen met verschillende onafhankelijk eco-adviesbureaus om ervoor te zorgen dat Lente Kabinet nooit ten koste gaat van de lokale flora en fauna, vooral in het broedseizoen. In 2020 mochten we meerdere perenbomen van het ras Pyrus Calleryana Chanticleer planten in de omgeving. Een boom die in het voorjaar witte, opvallende bloesem geeft – heel aantrekkelijk voor de lokale bijen! En over dieren gesproken: Lente Kabinet is al vanaf begin af aan een volledig vegetarisch festival.

Resources: Reduce, Reuse, Recycle

Een circulaire aanpak is ongetwijfeld een belangrijk onderdeel van het festival van de toekomst – daarom gaan wij ons grondstoffenplan een serieuze upgrade geven in 2022. Wij willen het precies weten: plastics, energie, hout, metaal, papier, decorstukken, verpakkingsmaterialen, eten, drinken – wat gaat er in, wat gaat er uit? Het doel: meer afval omzetten in grondstoffen en onze ecologische voetafdruk minimaliseren. Daarnaast deden wij natuurlijk al het een en ander: we scheiden afval, bieden gratis draagbare asbakken aan, en werken met een recyclesysteem voor onze plastic bekers. Sinds 2016 gebruiken wij alleen 100% duurzame biobrandstof, en momenteel onderzoeken we de mogelijkheden van een vast elektriciteitsnetwerk – zo komen wij steeds dichter bij een klimaatneutraal festival. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

Groene Routes

Het grootste deel van onze bezoekers komt al jaren met de fiets naar het festival; in 2019 kwam slechts 10% met de auto. En toch: ook op het gebied van mobiliteit zien wij ruimte voor verbetering. De grootste winst valt in eerste instantie te behalen bij het verminderen en compenseren van vluchten: zowel artiesten en bezoekers die vanuit het buitenland komen, proberen wij te enthousiasmeren over reizen met de trein. Voor sommige mensen is vliegen vooralsnog de beste optie – in deze gevallen stimuleren wij CO2-offsetting. Sinds 2019 compenseren wij alle vluchten van artiesten en crew op een geloofwaardige en structurele manier, en dit jaar zal het voor onze bezoekers mogelijk zijn om vluchten te compenseren via onze ticketshop. De opbrengst wordt gebruikt om via Atmosfair projecten te steunen die de energietransitie wereldwijd bevorderd.